Jak na dlouhotrvající líčení v teplém počasí

Letní líčení je náročná disciplína. Horko, pot nebo dokonce koupání – to všechno jsou přirození nepřátelé make-upu. Pokud se ovšem ani v teplých dnech nechcete líčení vzdát, nemusíte. Jen je potřeba jít na to trochu jinak, aby vám make-up vydržel co nejdéle a vaše pleť se pod ním nedusila. 

Příprava pleti na letní make-up

Aplikace make-upu je komplexní proces, který začíná dlouho předtím, než na samotný make-up vůbec dojde. Pokud chcete, aby vám dlouho vydržel a neroztékal se v letním horku, je potřeba začít důkladnou přípravou.

Čištění

Ať vaše beauty rutina vypadá jakkoliv, vždy by měla začínat důkladným čištěním pleti. Pokud tento krok zanedbáte, na pokožce budou zůstávat zbytky produktů, ale také přebytečný kožní maz a nečistoty, které začnou brzy ucpávat póry a zatěžovat pleť. V korejské kosmetice se proto čištění pleti skládá hned ze dvou fází.

Čisticí olej

První fází čištění pleti je odstranění make-upu a další kosmetiky, přebytečného mazu a nečistot, které se na pleti usadily. K tomu slouží čisticí olej, který dokáže z pleti odstranit i přípravky na olejové bázi. Platí to i v případě mastné pleti, ač se to může zdát paradoxní. 

Na mastnou, suchou, smíšenou i normální pleť můžete využít například hydrofilní olej s probiotickým komplexem Dr. Ceuracle Pro Balance Pure Cleansing Oil nebo Dear Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil s hypoalergenním složením vhodným i pro citlivou pokožku. 

Čisticí pěna nebo gel

Po odstranění nečistot přichází na řadu druhá fáze, při které se používá čisticí pěna nebo gel na vodní bázi. Jejím úkolem je dočistit pleť k dokonalosti. Opláchne veškeré zbytečky, které na pokožce zůstaly po čištění olejem, a připraví ji na další kroky. 

Vyzkoušejte například čisticí gel B_LAB Cica Barrier 5.5 Gel cleanser, který je díky obsahu pupečníku asijského a panthenolu vhodný i pro citlivou pokožku, nebo hydratační čisticí pěnu z extraktem ze zeleného čaje a čajem matcha B_LAB Matcha Hydrating Foam Cleanser.

Hydratace

Bezprostředně po čištění, ještě než nanesete jakýkoliv make-up, je nutná hydratace pleti. Mnozí, zejména pokud je trápí mastná pleť, tento krok podceňují. Pokožka si ale nedostatek hydratace kompenzuje zvýšenou tvorbou kožního mazu, což paradoxně vede k maštění pleti a ucpávání pórů. 

Mastnou pleť ale nedoporučujeme zatěžovat hutnými krémy. Stačí lehké hydratační přípravky, jako je například Beauty of Joseon Red Bean Water Gel nebo Axis-Y Complete No-Stress Physical Sunscreen SPF50+/PA++++, který pleť zároveň chrání před UV zářením. Pokud vás trápí pigmentace a první vrásky, vyzkoušejte hydratační krém Accoje Protective No Sebum Sun Gel SPF50+/PA++++. Můžeme vám doporučit také Celimax Dual Barrier Skin Wearable cream, který je univerzálním pomocníkem vhodným pro všechny typy pleti. 

Podkladová báze

Po hydrataci pleti už se začínáme blížit k samotnému make-upu. Ještě než ale začnete s líčením, je potřeba nanést podkladovou bázi neboli primer. Tato vrstva zakrývá nedokonalosti pleti, sjednocuje její tón a vytváří hladký povrch, na který pak můžete bez problému aplikovat make-up. Ten vám díky správně vybrané podkladové bázi také déle vydrží.

Pokud vás trápí problematická pleť s rozšířenými póry, použijte například primer Holika Holika Puri Pore No Sebum primer deep pore, který pleť zmatňuje a zklidňuje záněty. V našem článku o podkladových bázích pro mastnou pleť najdete i další tipy na vhodné přípravky. Pro všechny typy pleti je pak vhodný tónovací krém Numbuzin Goodbye Redness Derma Tone Up SPF50+/PA+++, který navíc nabízí i SPF ochranu. 

Lehký letní make-up

Letní make-up musí být lehký a přirozený, aby vaši pleť nezatěžoval. K tomu výborně poslouží BB a CC krémy, které poskytují krytí a hydrataci bez pocitu hutnosti. 

BB krémy

BB krém je univerzální produkt, který kombinuje péči o pleť s lehkým krytím. Vyrovnává tón pleti a maskuje drobné nedokonalosti. Je typicky obohacený o hydratační složky, antioxidanty nebo sluneční filtry, a vydá tím pádem hned za několik produktů najednou. To přijde v létě, kdy se s kosmetikou snažíme být úspornější, vhod. 

Korejská kosmetika je svými BB krémy proslulá. Bývají plné složek, jako jsou již zmíněné antioxidanty, vyživující rostlinné extrakty, hydratační i omlazovací složky. V naší nabídce jich najdete celou řadu. Pro letní make-up jsou ovšem skvělé například tyhle:

Missha Perfect Cover BB Cream 

Tento krém je dokonalým spojením dekorativní a pečující kosmetiky. Najdete v něm složky jako arbutin, kolagenový hydrolyzát, makadamiový olej, kaviárový extrakt nebo mořské řasy, které pleť společně vyživují, zklidňují a rozjasňují. 

Skin 79 Super Beblesh Balm Original BB SPF50+PA+++ 

Díky svému béžovému odstínu se žlutými podtóny se tento krém rychle stal oblíbencem Evropanek. Zachovává si totiž kvalitu a složky typické pro korejskou kosmetiku, ale odpovídá evropskému zbarvení pleti. Dodává jí konzistentní odstín, hydratuje, zpevňuje, posiluje lipidovou bariéru a reguluje aktivitu mazových žláz, což je v létě ideální. 

Dear Klairs Illuminating Supple Blemish Cream SPF 40PA++

Tento BB krém se dokonale přizpůsobí přirozenému tónu pleti, a nadto ji hydratuje, vyhlazuje a rozjasňuje. Kombinace pupečníku asijského, lotosu ořechonosného a adeonosinu v jeho složení navíc zlepšuje pružnost pokožky a chrání ji před předčasným stárnutím. 

Dr. Ceuracle Vegan Kombucha Tea BB SPF30/PA++

Lehký letní BB krém s obsahem kombuchy, který je vhodný pro všechny typy pleti. Skvěle zakrývá nedokonalosti, vyrovnává tón, obnovuje ochrannou bariéru a zpomaluje změny související se stárnutím pleti. Díky kombinaci kombuchy a zeleného čaje působí jako silný antioxidant a podporuje eliminaci toxinů.

CC krémy

CC krémy se BB krémům v lecčem podobají, ale jejich hlavním úkolem je korekce barvy. Obsahuje obvykle pigmenty na opačném konci barevné škály, než je pleť, a dokáže tak neutralizovat problémy, jako je například zarudnutí nebo nerovnoměrný tón. V porovnání s BB krémy také nabízejí větší krytí. Stejně jako ony ale mnohdy obsahují hydratační složky nebo SPF ochranu před UV zářením.

Make-up se v létě musí zafixovat

Aby make-up vypadal celý den stejně jako hned po nanesení, je potřeba ho (především na mastné pleti) zafixovat pomocí pudru. Ten absorbuje přebytečnou mastnotu a reguluje tvorbu mazu, aby pleť zůstala hladká, matná a make-up se neroztékal. 

Pomůže vám s tím například zmatňující minerální sypký pudr ETUDE HOUSE Zero Sebum Drying powder, který pleť udržuje matnou, hladkou, svěží a zároveň ji zklidňuje a hydratuje. Velmi podobně funguje také pudr Innisfree No-Sebum Mineral powder, který absorbuje kožní maz a zanechává na pleti hladký povrch bez přebytečného lesku. 

Líčení očí v horku

Oční make-up není v letních vedrech žádná legrace. Kožní maz a pot mohou stíny i řasenku velmi rychle rozmazat nebo vyblednout. 

Podkladová báze na oči

Stejně jako vaše tvář i oblast očí potřebuje podkladovou bázi, pokud na ní má make-up vydržet co nejdéle. Vytváří hladký povrch očního víčka, takže se na něj líčení snáze nanáší, a brání rozmazávání make-upu. Pokud chcete make-up očí na celý den, nezapomeňte na tento krok.

Oční stíny a linky na léto

Při výběru očních stínů a linek na léto se snažte volit voděodolná složení, která se vám v horku vlivem potu neroztečou. Skvělé jsou například voděodolné oční linky ETUDE HOUSE Drawing Show Brush Liner, ale i tekuté linky Missha Liquid Sharp Liner, které sice nejsou voděodolné, ale rychle zasychají a velmi dobře drží. 

U stínů také oceníte spíše neutrální, méně nápadné varianty, jako jsou odstíny hnědé, broskvové nebo champagne. U těch totiž nebude tak výrazně vidět, když začnou blednout. Zkuste třeba paletku stínů rom&nd Better than Eyes nebo veganské AMUSE Eye Vegan Sheer Palette

Řasenka a tužka na oči

V případě řasenky by volba měla zcela jasně padnout na voděodolné varianty. Ať se chystáte k vodě, nebo ne, pot a kožní maz dokážou v letních horkých dnech s řasenkou pěkně zamávat. Z naší nabídky vám můžeme na léto doporučit ETUDE HOUSE Curl Fix mascara, která řasy zároveň efektně natočí, objemovou řasenku rom&nd Han all fix mascara Volume black V01 nebo řasenku Mizon Collagen Curling Fix Mascara pro zahuštění a prodloužení řas – všechny samozřejmě voděodolné.

Líčení rtů v teplém počasí

I vaše rty v létě ocení spíše lehké přípravky, které je nezatíží. Pokud zrovna nevyrážíte na významnou společenskou událost, vystačíte si klidně jen s leskem na rty, jako je Peripera Ink Mood Glowy Tint nebo rom&nd Glasting Water Gloss. Trváte-li na rtěnce, vyzkoušejte dlouhotrvající AMUSE Chou Velvet, která rty hydratuje a dodává jim sametově hebký pocit.