Jak vybrat ideální podkladovou bázi pro mastnou pleť

Trápí vás mastná pleť, na které pořádně nedrží žádný make-up? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Vaše potíže může snadno napravit podkladová báze. Tedy pokud vyberete takovou, která je vhodná pro mastnou pleť – a právě s tím vám dnes pomůžeme. 

K čemu slouží podkladová báze

Podkladová báze neboli primer je typem make-upu. Nanáší se na celý obličej a jeho úkolem je vytvořit rovnoměrný podklad pro všechna ostatní líčidla. Sjednocuje barvu a tón pleti, dokáže zakrýt nedostatky a vytvořit hladkou a jednotnou texturu, se kterou můžete dále pracovat. Některé báze mohou zároveň fungovat i jako hydratační či opalovací krém. 

Výhody podkladové báze

Ať podkladovou bázi používáte, nebo ne, možná si říkáte, jestli je tenhle krok navíc ve vaší skincare rutině opravdu nutný. Pravdou je, že nemusíte podkladovou bázi bezpodmínečně používat a make-up bude “fungovat” i bez ní. Jenže! Pokud nemáte zcela bezchybnou pleť bez jediného póru, pak pro vás má používání báze několik zásadních výhod. 

  • Sjednocený tón pleti – Správně zvolená podkladová báze vám pomůže dokonale schovat jakoukoliv chybičku vaší pleti. Zakryje zarudnutí, skvrny, odlišnou pigmentaci, jizvičky po akné i další nedokonalosti a celkově ji vyhladí.
  • Delší výdrž make-upu – Obzvlášť pokud máte mastnou pleť, nejspíš vám není cizí situace, kdy se vám důsledně nanesený make-up už před polednem začne roztékat. Báze mu poskytuje podklad, který potřebuje k tomu, aby na pleť přilnul, a líčení vám proto vydrží déle.
  • Regulace mazu – Podkladové báze vyvinuté pro mastnou pleť obvykle obsahují složky, které pomáhají redukovat přebytečnou mastnotu během dne a regulovat lesk.
  • Ochrana před slunečním zářením – Některé podkladové báze nabízejí také SPF faktor, který poskytuje další vrstvu ochrany před UV zářením.

Typy podkladové báze

Podkladové báze se dají rozdělovat podle textury, skupenství, efektu na pleť i stupně krytí. Základním parametrem, podle kterého se v nabídce rychle zorientujete, je rozlišení mezi tekutou, pudrovou a krémovou podkladovou bází.

Tekutá podkladová báze

Tekuté podkladové báze patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Nabízejí nejrůznější typy finišů, včetně matujícího, a mohou být na vodní, olejové nebo silikonové bázi. Jejich výhodou je, že se velmi snadno nanášejí a jejich textura je pro mnohé tou nejpříjemnější. Najdete mezi nimi i spoustu možností pro mastnou pleť – důkladně ale prozkoumejte složení, abyste se netrefili do úplného opaku.

Pudrová podkladová báze

Pro mastnou a smíšenou pleť je ideální volbou pudr. Pudrové podkladové báze jsou lehké (i když samozřejmě záleží na tom, jak moc je navrstvíte), regulují tvorbu mazu a typicky vytvářejí matný finiš.

Krémová podkladová báze

Krémové podkladové báze jsou v porovnání s ostatními typy hutnější a zajišťují pleti hloubkovou hydrataci a výživu. Hrozí u nich ale také ucpávání pórů, což pro mastnou pleť rozhodně není ideální. Doporučují se tedy spíše těm, koho trápí naopak suchá pokožka.

Jak poznat, že máte mastnou pleť

Mastná pleť má velmi specifické požadavky, když přijde řeč na skincare, a podkladová báze není výjimkou. Při jejím výběru je proto potřeba svou pleť dobře znát a vědět, co potřebuje a co jí naopak škodí. 

Mastná pleť se vyznačuje tím, že produkuje nadměrné množství kožního mazu, což vede ke zvýšenému lesku a rozšířeným pórům. Kvůli tomu mívá také sklony k akné a černým tečkám. Pokud vám to zní povědomě, pak máte pravděpodobně mastnou pleť. 

Otestujte svůj typ pleti

Pakliže nevíte jistě, jaký typ pleti máte, můžete vyzkoušet jednoduchý test. Začněte tím, že si důkladně vyčistíte pleť šetrným čisticím prostředkem, který odstraní veškerý make-up, nečistoty a oleje. Pak ji jemně osušte ručníkem a nenanášejte na ni žádné další produkty. Po hodině si pleť prohlédněte v zrcadle a zhodnoťte její vzhled. 

Pokud není ani mastná, ani suchá a netvoří se na ní žádné viditelné nedokonalosti, pak vám můžeme pogratulovat k normální pleti. Pokud je ale bez hydratačního krému citelně napjatá a šupinatí, pak máte suchou pleť. A tu mastnou poznáte podle toho, že se začne nápadně lesknout a může být mastná na dotek. Nejtěžší to ovšem mají ti, kdo mají smíšenou pleť – tedy částečně mastnou (nejčastěji v oblasti T-zóny) a částečně suchou. Ti musí při péči o ni kombinovat více přístupů naráz.

Podkladová báze pro mastnou pleť

U podkladové báze je velmi důležité zvolit takovou, která vyhovuje vašemu typu pleti. V opačném případě nemusí být tak efektivní při skrývání nedokonalostí, dost možná na vaší tváři nebude vypadat dobře a může její problémy ještě o něco zhoršit. 

Složení primeru pro mastnou pleť

Pokud chcete najít perfektní podkladovou bázi pro mastnou pleť, věnujte pozornost jejímu složení. Co přesně byste měli hledat?

Složení bez oleje 

Základem je vybírat složení, které není postaveno na olejích. Vhodné jsou naopak přípravky na vodní bázi, které jsou lehké a hydratují pleť, aniž by při tom ucpávaly póry

Matný finiš

U podkladových bází si můžete vybírat mezi dewy (rozjasňujícím), sjednocujícím nebo matným finišem. S mastnou pletí je ten poslední jasnou volbou. Matující podkladové báze obsahují složky, jako je například kaolinový jíl nebo křemík, které absorbují přebytečnou mastnotu a zabraňují zvýšenému lesku pokožky. 

Nekomedogenní složky

Složky v podkladové bázi pro mastnou či problematickou pleť by také měly být nekomedogenní – to znamená, že neucpávají póry a nevedou tím ke vzniku pupínků. Patří k nim například oxid zinečnatý a titaničitý, glycerin, kyselina hyaluronová, aloe vera nebo extrakt ze zeleného čaje. 

Zklidňující a protizánětlivé složky

Mastná pleť ocení také zklidňující složky, které dokážou snižovat podráždění i zánět a chránit ji před škodlivými látkami. Hledejte ve složení podkladové báze např. adenosin, niacinamid, tea tree olej, extrakt z pupečníku asijského, extrakt z chlorelly nebo hydrolát z damašské růže.

Nejlepší korejské báze pro mastnou pleť

Širokou nabídku podkladových bází, které jsou vhodné pro mastnou pleť, najdete samozřejmě i mezi korejskou kosmetikou. Vybrali jsme pro vás z našeho sortimentu několik tipů na produkty, které dodají mastné pleti hydrataci a sjednotí její tón, aniž by ji nadbytečně mastily a ucpávaly póry.

Numbuzin Goodbye Redness Derma Tone Up SPF50+/PA+++

Tento pečující tónovací krém s ochranným faktorem SPF 50+ efektivně kryje skvrny a představuje skvělý základ pro zbytek vaší make-up rutiny. Kromě SPF ochrany v něm najdete směs zklidňujících rostlinných složek, jako je extrakt z pupečníku asijského nebo chlorella. Poskytuje lehký stupeň krytí a zelené pigmenty, které se při nanesení mění na světle béžové a kryjí zarudnutí. 

Heimish Artless Glow Base SPF50+/PA+++

I v této podkladové bázi pod make-up najdete ochranný faktor SPF 50+ proti škodlivým účinkům UV záření. Kromě ochrany pleť také hydratuje a jemně rozjasňuje. Složky jako niacinamid, adenosin a extrakt z tymiánu ji zklidňují, zmírňují podráždění a chrání ji před vnějšími škodlivými vlivy. Mastná pleť pak ocení také extrakt z listů majoránky zahradní, který pohlcuje přebytečný maz a reguluje činnost mazových žláz. 

Heimish Bulgarian Rose Tone-UP Sunscreen SPF50+/PA+++

Tento lehký hydratační tónovací krém s ochranným faktorem SPF 50+ je ideální pro mastnou a smíšenou pleť. Hydratuje ji a díky antioxidačním účinkům chrání před vnějšími vlivy a volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí pokožky. Obsahuje hydrolát z damašské růže, který zmírňuje podrážděnou pokožku a skvěle hydratuje, niacinamid, olivový olej pro vyhlazování pleti, adenosin a extrakt ze šípku, který stahuje rozšířené póry a zjemňuje. 

Jak používat podkladovou bázi

Stejně důležitá jako výběr správného produktu je i samotná aplikace podkladové báze. Naštěstí ale není nijak složitá. Stačí se držet následujících kroků:

Čištění a hydratace pleti

Jakákoliv skincare rutina vždy začíná důkladným čištěním pleti, při kterém ji zbavíte zbytků make-upu, nadbytečného mazu a dalších nečistot. Mastná pleť se navíc s nečistotami, které se na ní během dne i noci hromadí, potýká opravdu hodně, a tak čištění nezanedbávejte.

Následuje hydratace pleti. Použijte lehký hydratační krém, který pleť zbytečně nezatíží. Pamatujte na to, že hydratace je důležitá i pro mastnou pleť, i když se mnozí domnívají o opaku. 

Nanesení podkladové báze

Po hydratačním krému přichází na řadu podkladová báze. Můžete ji aplikovat prsty, kartáčkem (to je ideální u tekutých a krémových produktů) nebo houbičkou. Začněte od středu obličeje (čelo, nos, tváře a brada) a postupujte směrem ke krajům. Vyhnete se tak linkám podél čelisti a vlasů. Nakonec bázi zafixujte pudrem, aby déle vydržela a neleskla se. U mastné pleti se zaměřte hlavně na T-zónu.

Další produkty

Po nanesení podkladové báze můžete pokračovat ve své kosmetické rutině. Je na vás, jestli jako další vrstvu zvolíte korektor, bronzer, tvářenku, rozjasňovač, oční make-up, nebo další přípravky.