Korejská kosmetika pro muže

Korejská kosmetika pro muže? A proč by ne! Její výhody přece nejsou vyhrazeny pouze ženám a i mužská pokožka si zaslouží jemnou, ale účinnou péči inovativních složek, kterými je korejská kosmetika proslulá. V tomto článku se na korejskou kosmetiku pro muže podíváme blíže a zjistíme, které přípravky by v pánské pleťové rutině neměly chybět. 

Je korejská kosmetika vhodná i pro muže?

Doby, kdy bylo vrcholem mužské péče o pleť používání vody po holení a kostky mýdla, jsou už dávno pryč. Kosmetické značky dnes věnují potřebám mužské pleti stejné množství pozornosti jako té ženské – a i muži už si začínají uvědomovat, že používání pleťového peelingu a hydratačního krému není “ženská záležitost”, ale nutnost pro každého, kdo se chce vyhnout kožním problémům a předčasnému stárnutí pokožky. 

A korejská kosmetika samozřejmě není výjimkou. Naopak – inovativní technologie, kvalitní složky a vysokou účinnost přece ocení ženy i muži úplně stejně. Některé korejské značky proto začaly nabízet i kosmetiku určenou specificky mužům, některé se dokonce zaměřují pouze na ně. Velká část korejské kosmetiky je navíc neparfemovaná, aby nedráždila citlivou pokožku, což znamená, že ji mohou používat muži i ženy bez rozdílu. 

Klíčové složky korejské kosmetiky pro muže

Kosmetiku nemá smysl dělit nutně podle toho, zda je určena pro ženy, nebo muže, ale spíše podle typu pleti. Produkty, které vyhovují mužům, jsou proto ty, které řeší typické problémy jejich pleti – zvýšenou mastnotu, větší póry a podráždění způsobené holením. často se v nich setkáte s těmito přísadami:

  • Pupečník asijský – Pupečník neboli Centella asiatica je známý svými zklidňujícími a hojivými účinky. Je skvělý pro muže, kteří potřebují zklidnit pokožku podrážděnou holením nebo se potýkají s citlivou pletí.
  • Kyselina hyaluronová – Kyselina hyaluronová má silné hydratační účinky. Pomáhá udržovat vlhkost v pleti a stará se o to, aby byla vláčná a pružná. Prakticky s ní nemůžete šlápnout vedle, ocení ji všechny typy pleti.
  • Nicinamid (vitamín B3) – Tato všestranná složka pomáhá rozjasňovat pleť, snižovat výskyt pórů a regulovat produkci oleje. Hodí se pro mastnější a smíšenou pleť. 
  • Adenosin – Adenosin stimuluje tvorbu kolagenu a pomáhá předcházet vzniku vrásek a jemných linek. Neměl by chybět v kosmetice pro muže, pro které je prioritou omlazení pleti.
  • Kyselina salicylová – Pro pleť se sklony k akné je vynikající kyselina salicylová. Slouží jako exfoliant, uvolňuje póry a redukuje vznik akné. 
  • Tea tree olej – Tea tree oil je oblíbený pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá udržovat pleť čistou a obzvláště ho ocení muži se sklonem k akné.
  • Aktivní uhlí – Aktivní uhlí má schopnost pleť hloubkově čistit a zbavit toxinů. Pomáhá odstraňovat zbytky nečistot a přebytečný maz, takže by si ho třeba v podobě pleťových masek měli dopřávat hlavně muži se sklonem k mastné pleti. 
  • Hlemýždí mucin – Tato složka, která je typická pro korejskou kosmetiku, je známá svými regeneračními vlastnostmi. Podporuje hojení pokožky a pomáhá zlepšovat její strukturu a pružnost.
  • Alantoin – Alantoin přispívá svými zklidňujícími a hydratačními účinky, které přijdou vhod zejména po holení a po vystavení pleti náročnějším podmínkám. 
  • Ženšen – Ženšen je bohatý na antioxidanty a podporuje cirkulaci krve, což vede k revitalizaci a rozjasnění pleti. Je také účinnou složkou proti stárnutí.

Oblíbené značky korejské kosmetiky pro muže

Už jsme zmínili, že některé značky korejské kosmetiky vycházejí mužům vstříc a vyrábějí kosmetiku, která cílí na typické vlastnosti mužské pokožky. Z naší nabídky jsou to například tyto:

Kosmetika pro muže CosRX

Produkty značky COSRX vycházejí z mnohaletého výzkumu přání a potřeb zákazníků. Díky tomu mohou nabídnout péči s účinným a minimalistickým složením, bez agresivních a škodlivých látek. Péče o pleť značky COSRX využívá mimo jiné výhod kyselin (mléčná, glykolová nebo citronová), které pomáhají dosáhnout lepšího vzhledu pokožky. COSRX během svého působení na trhu posbíral mnoho prestižních cen nejen v Koreji, ale i jinde ve světě, a nyní můžete tyto oceňované výrobky vyzkoušet i vy!

Kosmetika pro muže Innisfree Forest for Men

Innisfree je ve skutečnosti první korejská přírodní značka péče o pleť. Společnost Innisfree byla založena v roce 2000 a používá čisté ingredience (alespoň ze 70 % přírodní) pocházející z velkolepého ostrova Jeju. Jeju je jihokorejský sopečný ostrov požehnaný čistým vzduchem, teplým slunečním zářením, úrodnou půdou a čistou vodou bez znečištění.

Kosmetika pro muže Etude House SoonJung

Produkty SoonJung od Etude House jsou speciálně navrženy pro citlivou a podrážděnou pleť a zaměřují se na zklidnění a obnovu kožní bariéry. Najdete v nich pouze ty nejnutnější složky pro maximální účinnost, naopak parabeny, umělé parfemace a další látky, které často způsobují podráždění pleti, byste v nich hledali marně. Pro tento minimalistický přístup si Etude House SoonJung oblíbili právě i muži.

Kosmetika pro muže Torriden

Torriden je jihokorejská značka péče o pleť, za jejímiž produkty stojí dlouhodobý vědecký výzkum a řada vlastních inovací. Přípravky Torriden jsou minimalistické, vysoce účinné a přinášejí viditelné výsledky. Jsou ideální pro ty, kdo chtějí jednoduché a spolehlivé řešení konkrétních potřeb pleti.

Korejská skincare rutina pro muže

Korejská skincare je dobře známá svou komplikovanou, několikakrokovou pleťovou rutinou, kterou jsou ne všichni muži ochotni dennodenně podstupovat. Vybrali jsme proto ty nejdůležitější kroky, které jsou pro zdravou pánskou pleť skutečně důležité.

Čištění pleti

Základem péče o pleť, ať v korejské kosmetice, nebo v té západní, je čištění. Pro korejskou pleťovou rutinu je charakteristické dvojí čištění. To začíná čisticím olejem, jako je například Beauty of Joseon Ginseng Cleansing Oil, který z pleti odstraní nečistoty, přebytečný kožní maz a kosmetické přípravky včetně SPF krému. Tato fáze sice rozpouští nečistoty na bázi oleje, ale s těmi ostatními si nemusí poradit úplně na sto procent. 

Je proto potřebovat pokračovat čisticí pěnou, která pleť dočistí k dokonalosti. Pro suchou pleť doporučujeme pěnu Etude House Soon Jung pH 6.5 Whip cleanser, mastné naopak přijde vhod spíše COSRX Advanced Snail Mucin Gel cleanser s hlemýždím mucinem.

Exfoliace

Mužskou pokožku je třeba čas od času jemně exfoliovat, aby se z ní odstranily odumřelé kožní buňky a neucpávaly póry. Pro tvář s vousy nebo skutečně suchou pokožkou se hodí i fyzikální exfolianty s abrazivními částečkami, ale univerzálním řešením je chemická exfoliace pomocí AHA (alfa hydroxykyselin), jako je například COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid.

Tonizace

Dalším krokem je použití toneru, který po čištění pomůže opět vyrovnat pH pokožky. Pro mužskou pokožku je skvělý hydratační a výživný toner Pyunkang Yul Essence Toner, který se rychle vstřebává a nezanechává pleť nepříjemně mastnou či lepkavou. 

Sérum 

Jakkoliv nepostradatelné jsou všechny ostatní kroky kosmetické rutiny, přípravkem, který s pletí dokáže dělat zázraky, je sérum. Obsahuje vysokou koncentraci účinných látek, které se zaměřují na řešení nebo prevenci konkrétních problémů. Neexistuje proto jedno dokonalé sérum, které by uspokojilo všechny. 

Pro suchou a podrážděnou pokožku, která potřebuje zklidnit a hydratovat, se například hodí sérum Skin 1004 Madagascar Centella Ampoule. Pleť se sklony k akné, která by zasloužila rozjasnit, zas ocení sérum Beauty of Joseon Glow serum Propolis+Niacinamide

Hydratace

Bez hydratace to v péči o pleť nejde. Mezi korejskou kosmetikou proto najdete spoustu hydratačních krémů, jejichž úkolem je uzamknout pleť v pokožce a udržet ji hydratovanou a pružnou. A nezapomínejte, že tento krok potřebují všechny typy pokožky, včetně mastné!

Vyzkoušejte třeba hydratační krém COSRX Propolis light Cream s extrakty z medu a mateři kašičky, které mu propůjčují své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, nebo hypoalergení krém s ceramidy a peptidy Pyunkang Yul ATO Cream Blue label. O hydrataci zbytku těla se pak spolehlivě postará hydratační tělové mléko Dear Klairs Supple Preparation All Over Lotion.

Oční krém

Citlivá oblast okolo očí si zaslouží speciální péči, kterou jí může dopřát jen kvalitní oční krém. Zatímco vyloženě krémy jsou vhodné pro dospělou pleť, která potřebuje trochu vypnout a zpevnit, mladší muži si vystačí s očním gelem, která řeší především otoky. Pro rozjasnění jemné pleti okolo očí doporučujeme například oční sérum Beauty of Joseon Revive Eye serum Ginseng+Retinal s vitamínem A a ženšenem. 

SPF

Závěrečným krokem každé ranní rutiny by mělo být nanášení krému s SPF ochranou. A to neplatí jen v létě – UV paprsky, které způsobují stárnutí pleti, se totiž nezastaví ani před mraky nebo deštěm. Mužům se zamlouvá kupříkladu zklidňující krém IUNIK Centella Calming Daily Sunscreen SPF50/PA++++, který se rychle vstřebává a nezanechává na pokožce mastný film. 

Pleťové masky

I muži si mohou čas od času dopřát chvilku pro sebe s pleťovou maskou. Ta totiž může být nejen příjemným rituálem, ale zejména pokožce dopřeje extra porci živin, které potřebuje. Korejské kosmetice jsou vlastní zejména plátýnkové masky, které právě z Koreji pocházejí. 

Příkladem plátýnkové masky je Mary&May Cica Houttuynia Tea Tree calming mask s tea tree olejem, která pleť zklidňuje a hydratuje. Běžně se ale setkáte i s “klasickými” pleťovými maskami, jako je například jílová maska Isntree Mugwort Calming Clay Mask, která je skvělá pro detoxikaci problematické pleti.