Korejská kosmetika pro teenagery

Korejská kosmetika se v posledních letech zaslouženě stala celosvětovým trendem. A tak není žádným překvapením, že si našla cestu i do pleťové rutiny mladších spotřebitelů. I oni oceňují její inovativní složky, vysokou účinnost a důraz na zdraví pokožky. Které produkty korejské kosmetiky jsou ale pro teenagery ty nejlepší?

Výhody korejské kosmetiky

Korejská kosmetika se v posledních letech stala velkým hitem po celém světě. Vděčí za to zejména své jedinečné kombinaci účinných složek, z nichž mnohé byste v západní kosmetice hledali marně, důrazu na přirozenou krásu a cenové dostupnosti. 

Inovativní složky a technologie

Hlavním důvodem toho, že se z korejské skincare stal celosvětový fenomén, jsou kvalitní inovativní ingredience v jejím složení. Jedná se zejména o přírodní složky, jejichž blahodárné účinky na pleť jsou v Koreji tradičně známy, zatímco západní kosmetika je dosud neobjevila. 

Oblíbené složky korejské kosmetiky

Patří mezi ně například aloe vera, extrakt z kořene lékořice, ženšen, pelyněk, hlemýždí mucin, med, fermentovaná rýžová voda a různé další fermentované látky. V esencích, tonikách, sérech a hydratačních krémech se také často setkáte se zeleným čajem nebo pupečníkem asijským (Centella asiatica). 

Inovativní technologie korejských značek

Korejské kosmetické značky jsou navíc známé tím, že při vývoji svých produktů vycházejí z nejnovějších vědeckých poznatků a využívají pokročilé technologie. Mohou tak na trh pravidelně přinášet nové inovace a neustále zvyšovat účinnost kosmetických produktů. 

Vícekroková kosmetická rutina

Pro korejskou kosmetiku je typická poměrně zdlouhavá pleťová rutina, která tradičně zahrnuje deset kroků. Právě tím se výrazně odlišuje od západní kosmetiky, která se naopak čím dál více ubírá směrem k minimalistickému přístupu. Desetikrokové korejské péči o pleť se nicméně nedá upřít její efektivita v cestě za zdravější a zářivější pletí, a právě kvůli tomu se tolik lidí rozhodlo ji zařadit i do své každodenní rutiny.

Důraz na přirozenost

Přirozená krása je v jihoasijské kultuře hluboce zakořeněná, a tak není divu, že korejská kosmetika cílí právě na ni. Místo líčení a make-upu dává přednost důsledné péči o pleť, která se nesnaží o zakrývání nedokonalostí pleti, ale o rozjasnění a zvýraznění její přirozené krásy.

Proč je korejská kosmetika oblíbená mezi teenagery

S tím, jak korejská kosmetika získává na oblibě, se přirozeně stala trendem i mezi teenagery. A není až tak těžké porozumět tomu, proč mladší spotřebitele tolik zaujala právě K-beauty. 

  • Zdravá pleť nad make-up – Korejská kosmetika se v první řadě zaměřuje na hydrataci a přirozené rozjasnění pleti, což náctileté dívky, pro které zatím nemá smysl zakrývat pleť vrstvou make-upu, velmi často vítají. 
  • Inovativní produkty – Mladší spotřebitele, kteří ještě nemají svou ustálenou sadu oblíbených produktů, baví objevovat novinky. A těch korejské značky přinášejí celou spoustu, od nových zajímavých složek až po typy přípravků, na které u nás nejsme zvyklí.
  • Vliv sociálních sítí – Korejská kosmetika zažívá svůj boom i na sociálních sítích. Platformy jako YouTube, Instagram a TikTok, na kterých teenageři sledují nejrůznější beauty influencery, hrají v popularizaci korejské kosmetiky velkou roli.
  • Cenová dostupnost – Korejská kosmetika je navzdory své účinnosti obecně cenově dostupná. To je v přímém kontrastu se západní kosmetikou, u které je nižší cena často spojována s nižší kvalitou. 
  • Trendy balení – Korejskou kosmetiku můžete od té západní často rozeznat na první pohled podle barevného, hravého, nebo naopak elegantně decentního obalu. I tento vizuální aspekt může u teenagerů hrát roli ve výběru produktů.  

Nejlepší značky korejské kosmetiky pro teenagery

Kvalitní korejskou kosmetiku, která se hodí i pro teenagery, najdete v nabídce celé řady značek. Některé jsou ovšem známé tím, že jejich produkty vycházejí vstříc potřebám pleti v pubertě a aktivně pomáhají řešit její typické problémy.

Kosmetika pro teenagery Etude House

Značka ETUDE HOUSE to je vysoká kvalita, přijatelná cena, jednoduchý roztomilý design, široký výběr. Značka navržená pro mladé publikum nabízí širokou paletu barev a náladové balení, které oslovuje koketní a romantickou povahu mladé dívky. Sortiment zahrnuje vysoce kvalitní produkty dekorativní i pečující kosmetiky.

Kosmetika pro teenagery Innisfree

Innisfree je ve skutečnosti první korejská přírodní značka péče o pleť. Společnost Innisfree byla založena v roce 2000 a používá čisté ingredience (alespoň ze 70 % přírodní) pocházející z velkolepého ostrova Jeju. Jeju je jihokorejský sopečný ostrov požehnaný čistým vzduchem, teplým slunečním zářením, úrodnou půdou a čistou vodou bez znečištění.

Kosmetika pro teenagery Missha

Kosmetika Missha vytváří produkty zaměřené na funkčnost a účinnost, které vycházejí přímo z potřeb zákazníků. Využívá vysoce kvalitní suroviny, zohledňuje nejnovější trendy v kosmetice a kombinuje tradiční bylinné recepty s nejmodernějšími technologiemi. Kosmetika Missha se zaměřuje nejen na péči o pleť, ale i na líčení – jejich legendárního BB krému Perfect Cover se celosvětově prodalo více než 100 milionů kusů.

Kosmetika pro teenagery Holika Holika

Značka Holika Holika zaujme na první pohled hravým designem. Originální obaly produktů však nejsou ani zdaleka to nejlepší, co vám Holika Holika nabídne –⁠ všechny výrobky této korejské značky jsou totiž přímo napěchované přírodními aktivními složkami. Holika Holika investuje nemalé částky do výzkumu nejnovějších technologií v oblasti kosmetiky a od svého založení v roce 2010 získala několik prestižních cen. Nechte se hýčkat a vyberte si péči o pleť, tělo nebo dekorativní kosmetiku Holika Holika.

Korejská skincare rutina pro teenagery

Korejská kosmetická rutina se tradičně skládá z více kroků, které společně zajišťují komplexní péči o pleť. O tom, jak správně zvládnout desetikrokovou pleťovou rutinu, už jsme psali v dřívějším článku. Pojďme se teď tedy zaměřit na ty kroky, které jsou nejdůležitější v případě teenagerů. 

Dvojité čištění pleti

Každá rutina péče o pleť by měla začít důkladným čištěním. Pro korejskou skincare je typické dvojité čištění, které v prvním kroku odstraňuje make-up, kosmetické produkty a přebytečný maz a v tom druhém pleť dokonale dočišťuje. 

Čisticí olej

Začíná se čisticím olejem, a to i v případě mastné pleti, ač se to může zdát kontraproduktivní. Pleť ale často produkuje nadbytečné množství mazu v reakci na jeho nedostatek zvenčí. Čisticí olej z pleti odstraní základní vrstvu nečistot včetně přípravků na olejové bázi.

Problematické pleti dopřejte hydrofilní čisticí olej Pyunkang Yul Deep Cleansing Oil, a pokud vás naopak trápí suchá nebo citlivá pleť, vyzkoušejte Hanskin Pore Cleansing Oil PHA s olejem z listů čajovníku a jojobovým olejem.

Čisticí pěna

Druhou fází je čištění pěnou, která je založena na vodní bázi. Ta vám pomůže opláchnout veškeré zbytky oleje, make-upu a nečistot, které by mohly ucpávat póry. Pleť je tak dokonale vyčištěná a připravená na další kroky.

V tomto kroku oceníte například hypoalergenní čisticí pěnu Dear Klairs Rich Moist Foaming Cleanser, která obsahuje vysoce hydratační složky, nebo pěnu IUNIK Centella Bubble Cleansing Foam s pupečníkem asijským a heřmánkovým olejem pro zklidnění. 

Tonizace

Po vyčištění pleti je důležité obnovit její pH rovnováhu, s čímž vám pomůže tonikum či toner. Doporučujeme například hydratační toner Dear Klairs Supple Preparation Unscented, který obsahuje zklidňující směs rostlinných výtažků včetně aloe vera nebo pupečníku asijského. Navíc je bez parfemace, což ocení citlivější pleť.  

Esence 

Na používání esencí nejsme ze západní kosmetiky zvyklí, a tak je i v té korejské mnohdy vynecháváme. Tento krok je ovšem stěžejní! Esence připraví pleť na další kroky a zajistí, že bude moct vstřebat maximum živin, které jí poskytnete. 

Pokud potřebujete zklidnit a normalizovat mastnou pleť, dopřejte jí esenci Isntree Green Tea Fresh emulsion s extraktem ze zeleného čaje. Pro naopak suchou a podrážděnou pokožku, která potřebuje hydrataci, vyzkoušejte Hanskin Vitamin C Glow Capsule Lotion.

Hydratace

Následuje klíčový krok v jakékoliv (nejen korejské) pleťové rutině, hydratační krém. Hydratace je naprosto nepostradatelná pro všechny typy pleti včetně té, která se potýká se zvýšenou tvorbou mazu. Vyzkoušejte třeba rozjasňující hydratační krém Cosnori Panthenol Barrier Cream nebo Dear Klairs Rich Moist Soothing Cream, který ocení zejména citlivá pleť. 

Pleťová mlha

V péči o pleť teenagerů se hodí i pleťová mlha, se kterou můžete své pokožce dopřát hydrataci i za pochodu. Stačí ji přihodit do kabelky či batohu a osvěžit pleť kdykoliv, kdy se začne vysoušet, ať jste zrovna ve škole, venku, nebo na cestách. Zkuste třeba pleťovou mlhu Dear Klairs Fundamental Ampule Mist, která obsahuje extrakty ze zeleného čaje, okurky a rýže. 

SPF

Ať je léto, nebo zima, závěrečným krokem vaší ranní rutiny by měla být aplikace přípravku s SPF ochranou, který pleť ochrání před předčasným stárnutím způsobeným UV paprsky. Pokud vaši pleť trápí nadměrná mastnota, použijte lehký krém Thank You Farmer Water Sun cream SPF50+/PA+++, tu citlivou zase namažte zklidňujícím Dr. Oracle Centella Biome Cica Mild Suncream SPF50+/PA++++.

Jak na akné pomocí korejské kosmetiky

V případě kosmetiky pro teenagery (a nejen pro ně) je velkým tématem boj proti akné. Korejská kosmetika má v tomto ohledu rozhodně co nabídnout. Vždyť čistá a zdravá pleť je tím hlavním, o co u ní jde. 

Klíčové složky v boji proti akné

Pokud vás trápí akné, pak si při výběru korejské kosmetiky pozorně čtěte složení. Je důležité, aby produkty neobsahovaly komedogenní a aknegenní složky a aby se v nich naopak nacházely některé z následujících ingrediencí:

  • Niacinamid – Reguluje tvorbu kožního mazu, minimalizuje ucpávání pórů a má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají redukovat zarudnutí a otoky spojené s akné.
  • Zelený čaj – Je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé látky, reguluje tvorbu mazu a díky svým antimikrobiálním účinkům pomáhá bojovat proti bakteriím způsobujícím akné.
  • Kyselina hyaluronová – Má silné hydratační vlastnosti, ale neucpává přitom póry, takže zabraňuje nadměrné produkci oleje, která může vést ke vzniku akné.
  • Pupečník asijský – Je známý pro své hojivé a protizánětlivé účinky, zklidňuje podrážděnou pleť a pomáhá při obnově pleti poškozené akné, snižuje zarudnutí a zánět.
  • Hlemýždí mucin – Obsahuje proteiny, glykolové kyseliny a elastin, pomáhá hojit jizvy po akné a podporuje obnovu a regeneraci pokožky. 
  • Kyselina glykolová – Pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, zabraňuje ucpávání pórů a podporuje buněčnou výměnu, čímž snižuje výskyt akné.
  • Kyselina salicylová – Exfoliuje póry a odstraňuje z nich nečistoty a kožní maz, čímž předchází vzniku akné.

Tipy na produkty proti akné

Korejskou kosmetiku, která pomáhá bojovat proti akné a zabraňovat jeho vzniku, najdete i v naší nabídce. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší produkty, které můžete snadno zařadit do své rutiny: