Použití fermentovaných ingrediencí v korejské kosmetice

O fermentaci neboli kvašení už jste pravděpodobně slyšeli – ať v hodinách chemie, nebo v souvislosti s vařením piva. Možná ale nevíte, že má tento proces veliký význam i v kosmetice. V tomto článku se na fermentaci a její využití k vylepšení kosmetických produktů podíváme blíže.

Co je fermentace

Fermentace (neboli kvašení) je metabolický proces. Mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky nebo houby, při něm přeměňují organické sloučeniny, především sacharidy, na jednodušší sloučeniny, jako je alkohol nebo kyseliny. To vše probíhá bez přítomnosti kyslíku (anaerobně). Jedná se o proces, se kterým se můžete setkat v mnohých odvětvích – od potravinářství přes výrobu piva až po kosmetiku. 

K čemu slouží fermentace v kosmetice

V kosmetice se fermentace používá za stejným účelem jako v jiných oborech. Jejím cílem je rozkládat molekulární strukturu složek, aby se tak vylepšovaly vlastnosti daných přípravků. Jak to ale přesně funguje?

Lepší vstřebávání

Fermentaci si můžete představit jako děj, při kterém se dlouhé řetězce aktivních látek v kosmetických produktech „krájejí“ na menší kousky. A tyto zmenšené molekuly se pak přirozeně mnohem lépe dostávají do hlubších vrstev pokožky.

Produkce kyseliny mléčné

Kromě toho dochází při fermentaci bez přístupu vzduchu k chemické proměně cukrů v kyselinu mléčnou. I když se kyselina mléčné v naší pokožce nachází přirozeně, není jí s trochou nadsázky nikdy dost. Stará se totiž o hydrataci a vypnutí pleti, díky čemuž pleť vypadá mladistvější, a tak nám tento vedlejší produkt fermentace přijde vhod. 

Přečtěte si také náš článek: 10 nejčastějších problémů s pletí a jak je řešit

 

Konzervace

A posledním účinkem, který hraje v kosmetice zásadní roli, je konzervace. Při fermentaci vznikají přírodní kyseliny, jako je kyselina mléčná a octová, které snižují pH výrobku a potlačují škodlivé mikroorganismy. Kromě toho prospěšné mikroorganismy vytvářejí antimikrobiální sloučeniny, které dále zabraňují kažení. Fermentace tak zvyšuje stabilitu jednotlivých složek a slouží jako přírodní způsob konzervace. 

Výhody fermentovaných ingrediencí

Fermentace se stala v kosmetice (zejména té korejské) velmi oblíbenou praktikou, a to z dobrých důvodů. Přináší totiž hned několik benefitů, které by bez fermentace daly výrobcům mnohem více zabrat. 

Účinnější absorpce

O této výhodě už jsme hovořili v předchozích odstavcích. Molekuly v kosmetických přípravcích se díky fermentaci rozkládají na menší, které jsou pro pokožku lépe vstřebatelné. Díky tomu do ní pronikají hlouběji a efektivněji, což znamená, že pleť může všechny aktivní látky ve fermentovaných produktech lépe využít. 

Vyšší účinnost 

Mikroorganismy, které se podílejí na fermentaci, mohou také zvýšit koncentraci prospěšných látek v jednotlivých složkách produktu. Například vitaminy, antioxidanty a aminokyseliny se stávají koncentrovanějšími a biologicky dostupnějšími. To znamená, že pak v pleti fungují intenzivněji, než by tomu bylo bez fermentace, a mohou své účinky přinášet ve větší míře. 

Nižší podráždění

Fermentované přípravky ocení také lidé s citlivou pokožkou. Proces fermentace neutralizuje případné toxické látky, jako jsou těžké kovy a pesticidy, a tak je výsledný produkt bezpečnější a šetrnější. Fermentovaná kosmetika navíc dokáže zklidnit zarudnutí a podrážděnou pokožku. 

Přírodní konzervace

Jednou z velikých výhod fermentované kosmetiky je také to, že samotný proces kvašení slouží jako konzervační prostředek. Produkce kyselin (např. kyseliny mléčné a octové) během fermentace snižuje pH kosmetického přípravku a antimikrobiální sloučeniny vznikající během fermentace dále chrání výrobek před zkažením. To znamená, že není potřeba používat v takové míře syntetickou konzervaci, která může není k pleti zdaleka tak šetrná a je častým zdrojem podráždění. 

Příklady fermentovaných složek v péči o pleť

Pojďme se nyní podívat na to, se kterými ingrediencemi „vylepšenými“ fermentací se v kosmetice setkáváme nejčastěji.

Filtrát z kvasinek Galactomyces

Filtrát z kvasinek Galactomyces, který je vedlejším produktem fermentačního procesu kvasinek, má schopnost účinně rozjasňovat unavenou a mdle vypadjící pleť. Kromě toho ji dodává potřebnou hydrataci a antioxidanty, které ji chrání před předčasným stárnutím. 

Tipy na produkty, ve kterých najdete filtrát z kvasinek Galactomyces:

Bifida fermentovaný lyzát

Tato složka pomáhá obnovovat a chránit pokožku před poškozením způsobeným vnějšími vlivy (včetně UV záření). Účinně hydratuje a zklidňuje podrážděnou pokožku, posiluje její přirozenou bariéru a zlepšuje odolnost pleti.

Tipy na produkty, ve kterých najdete bifida fermentovaný lyzát:

Fermentovaná rýžová voda

Fermentovaná rýžová voda je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty a pomáhá zklidnit a zjemnit pokožku. V korejské kosmetice se využívá také proto, že pleť efektivně hydratuje a umí ji viditelně rozzářit.

Tipy na produkty, ve kterých najdete fermentovanou rýžovou vodu:

Fermentované sójové boby

Fermentované sójové boby jsou bohaté na izoflavony, antioxidanty a aminokyseliny. Mají řadu výhod pro pleť, včetně lepší pružnosti, redukce vrásek a zvýšené hydratace. Dokážou pleť viditelně rozjasnit, zklidnit zánět a chrání ji před vnějšími faktory.

Tipy na produkty, ve kterých najdete fermentované sójové boby:

TIP: V korejské kosmetice na vás ale samozřejmě čekají i různé netradiční složky a u fermentované kosmetiky tomu není jinak. Pokud chcete něco extra, vyzkoušejte třeba omlazující pleťový krém s fermentovaným šnečím mucinem a včelím jedem.

Jak zařadit fermentovanou kosmetiku do své rutiny

Na začlenění fermentovaných kosmetických produktů do vaší každodenní beauty rutiny není nic složitého. Vyberte si v naší nabídce toner, sérum i pleťový krém s obsahem fermentovaných složek a nahraďte jimi některé z přípravků, které používáte v současnosti. A kdo ví, možná už ve své kosmetické rutině několik fermentovaných produktů máte, a ani o tom nevíte!

Přečtěte si také náš článek: Co je to korejská desetikroková rutina péče o pleť a jak ji zvládnout