Průvodce oleji pro pleť: Které fungují nejlépe?

Pleťové oleje jsou plné výživných látek a tak působí pro naši pleť blahodárnými účinky. Oleje vytváří ochranný film na pleti, který brání odpařování vlhkosti. V poslední době se oleje těší velké oblibě, ovšem také kolem nich panuje spousta předsudků, například to, že nejsou určené na problematickou pokožku nebo že jsou vhodné pouze na odličování. V tomto článku bychom se korejské pleťové oleje naučili správně používat, vymezíme si jejich benefity a uvedeme si ty nejvhodnější oleje z korejské kosmetiky v péči nejen o pleť i na odličování.

 

Jak oleje vznikají?

Přírodní oleje vznikají především metodou lisování za studena, čímž si uchovají veškeré cenné látky a živiny. Tato metoda olejům přičítá zachování nejvyšší kvality a účinky v péči o pleť.

Benefity pleťových olejů

Pleťové korejské oleje jsou výborné svým univerzálním použitím. Mezi hlavní benefity pleťových olejů, prokazatelné v péči o pleť, patří:

  • složení je plné vitamínů, minerálů a dalších cenných látek a díky tomu dokáží pleť vyživit a udržet v ní vlhkost na dlouhou dobu,
  • složení olejů je čisté, bez zbytečných chemikálií, konzervantů, parabenů, barviv nebo bez umělé parfemace,
  • mají přirozený ochranný faktor,
  • hodí se na všechny typy pleti,
  • stačí malé množství pro maximální možný efekt, obvykle 2 - 3 kapky na celý obličej a krk,
  • použití se neomezuje pouze na pleť, ale také na pokožku celého těla, nehty, rty i vlasy.

 

Jak používat pleťové oleje

Aplikace korejských pleťových olejů na pleť je velmi jednoduchá, avšak je třeba dodržovat několik základních pravidel. Bohatě postačí 2-3 kapky oleje na celý obličej a aplikace se doporučuje na navlhčený obličej. Pleťový olej se na pleti jemně dlaněmi promasíruje, dokud se zcela nevsákne a poté je možné přebytečné množství oleje odsát z pleti čistým papírovým ubrouskem nebo ručníkem. Při nanesení velkého množství se budete akorát lesknout mastnotou a pleť stejně přebytky nepojme.

 

Použití olejů v korejské odličovací rutině

V korejské péči o pleť jsou pleťové oleje nejčastěji využívány na první odlíčení v rámci dvoufázového čištění pleti. V západních zemích bohužel panují předsudky, které radí vyhýbání se jakýmkoliv olejům, protože ucpávají póry. Nehodí se tak na problematickou pleť. Opak je ale pravdou. Jak už víte ze základní školy, olej si nerozumí s vodou, s olejem ano. Rozumí si tedy i s mastnou pletí, protože dokáže rozpustit přebytečný maz a olejnaté nečistoty, jako je make-up, silikony, opalovací krém a další hutné přípravky. Odličovač na bázi oleje je tedy tím nejlepším prostředkem, který můžeme v prvním kroku čištění pleti použít.

Mnoho z nás se olejů v kosmetice obává, že je neumí používat. Je to ale jednoduché. Olej stačí rovnoměrně nanést po celém obličeji a dlaněmi důkladně rozmasírovat po celém obličeji tak, aby se vytvořila emulze. S teplou vodou olej získá mléčnou konzistenci a jde pak velmi snadno opláchnout. Tady se ovšem s odlíčením nekončí a v rámci dvoufázového čištění přichází na řadu dočištění čistící pěnou nebo gelem. V tomto kroku se zbavíme případné nežádoucí mastnoty a pleť tak bude dokonale čistá a připravená na pečující korejské přípravky.

Bestsellerem mezi korejskými odličovacími oleji je bezesporu Dear Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil. Odličovací korejský olej udržuje vlhkost v pleti a odstraňuje veškerý make-up bez jakéhokoliv podráždění. Hlavními složkami tohoto hypoalergenního odličovacího korejského oleje je olej ze semen z černého sezamu, černých fazolí nebo černého rybízu. 

Problematická pleť s černými tečkami ocení korejský odličovací olej Missha Super Off Cleansing Oil, který hloubkově čistí póry a rozpouští kromě nečistot i nahromaděný kožní maz. V oleji najdete olej z meruňkových jader, antioxidační moringový olej či protizánětlivý olej z tea tree. 

Pro zklidnění citlivé pleti je určen korejský odličovací olej Hanskin Pore Cleansing Oil PHA, který nenarušuje přirozenou rovnováhu pleti, chrání ji před vnějšími vlivy a dostatečně hydratuje do hloubky. Kromě squalenu je tento olej obohacený o levandulový, pomerančový a jojobový olej.

 

Odličovací balzámy na bázi olejů

Mezi Korejkami jsou také velmi oblíbené a vyhledávané korejské odličovací balzámy. Jsou na bázi olejů a dokáží rozpustit i ten nejodolnější make-up. Korejský odličovací balzám Heimish All Clean Balm kromě olejů obsahuje i vyživující bambucké máslo, díky kterému je pleť dokonale zvláčněná a hydratovaná.

Řadu olejů, jako například jojobový, olivový nebo olej ze semen kamélie najdete v odličovacím korejském balzámu Hanskin Pore cleansing balm PHA Balancing and Mild. Tento jemný čistící balzám je určen pro potřeby citlivé pleti s černými tečkami nebo hrubším povrchem.

 

Jak vybrat vhodný pleťový olej podle typu pleti?

Při výběru pleťového oleje je v první řadě třeba zvážit, jaký máte typ pleti a podle toho následně zvolit vhodný olej. Oleje jsou často komedogenní, to znamená, že mohou snadno ucpávat póry a přispívat tím k tvorbě akné. I tento fakt je tedy třeba při výběru vhodného oleje zohlednit. 

Komedogenita se dělí na stupnici od 0 do 5, kdy číslo 5 značí nejvyšší riziko ucpávání pórů a naopak.

 

  • nekomedogenní oleje na stupnici 0 - 1: arganový olej, konopný olej, slunečnicový olej, jojobový olej, rakytníkový olej, ricinový olej, olej z černého rybízu, hroznový olej, olej ze semen kamélie, babassu olej, bambucké máslo,
  • oleje s komedogenitou 2 - 3: olej z chia semínek, avokádový olej, mandlový olej, moringový olej, sezamový nebo dýňový olej,
  • komedogenní oleje se stupnicí 4 - 5: sojový olej, palmový olej, kokosový olej, olivový olej, lněný olej, olej z pšeničných klíčků, kakaové máslo.

 

  • suchá pleť

 

Suchá pleť se často projevuje šupinatěním, pocity svědění, pnutí a může být až zhrublá. Tento typ pleti vyžaduje vysokou míru hydratace, včetně citlivého očního okolí. Suchá pleť je také náchylnější ke stárnutí a vzniku vrásek, proto volte pleťové oleje vhodné pro anti-age péči. 

Na výživu suché pleti je vhodný korejský čistý hydratační pleťový jojobový olej The Potions Jojoba Oil serum, které se dobře vstřebává a hydratuje pleť do hloubky, aniž by ucpával póry

 

 

  • mastná a problematická pleť

 

Mastná pleť produkuje větší množství kožního mazu, často se leskne, má viditelné póry a trpí na pupínky a akné.Tento typ pleti není pouze záležitostí puberty, ale může potrápit i v dospělém věku. Pro mastnou pleť volte spíše lehčí nekomedogenní oleje, ovšem i tato pleť může být dehydratovaná.

Zklidnění problematické pleti vám zaručí olejové korejské sérum s tea tree olejem The Potions Tea Tree Oil serum, které je určeno na problematickou pleť se sklony k akné a pupínkům.

 

 

  • normální pleť

 

Normální pleť je ideálním typem pleti, kdy je tvorba kožního mazu v optimální míře, nemá sklony k podráždění nebo pnutí a není ani suchá, ani příliš mastná. Je to pleť, kterou by chtěli pravděpodobně všichni.

Normální pleť je třeba hydratovat za pomoci lehkého korejského oleje Haruharu Wonder Black Rice Facial Oil. Obsažený olej z otrub černé rýže je silným antioxidantem, regeneruje pleť a chrání ji před volnými radikály. Složení je bohaté na další oleje, jako například mandlový olej, slunečnicový olej, jojobový olej, makadamiový olej, levandulový olej a olej ze semen kamélie.

 

 

  • smíšená pleť

 

Smíšená pleť je kombinací suché a mastné pleti. Obvykle se vyznačuje lesknoucí se a mastnou T-zónou, tedy oblasti čela, nosu a brady. Tváře jsou sušší a je třeba je více hydratovat. Smíšená pleť často vyžaduje speciální péči, kdy musíte přizpůsobit jinou péči různým partiím obličeje a tím se obvykle nespokojíte pouze s jedním produktem pro jeden typ pleti, ale musíte jich kombinovat více.

U smíšené pleti byste měli vybírat hydratační a vyživující oleje, avšak nekomedogenní, aby neucpávaly póry.

Potřeby smíšené pleti uspokojí rozjasňující korejské pleťové sérum s rakytníkovým olejem KAINE Vita Drop Serum. Jemné vitamínové sérum pleť rozjasňuje, hydratuje a zároveň sjednocuje tón pleti a zpomaluje stárnutí buněk. Pomůže se zesvětlením pigmentových skvrn a chrání pleť před oxidativním stresem. 

 

 

  • stárnoucí pleť s vráskami

 

Zralá pleť se týká žen po 40. roku a obvykle se v tomto věku objevují vrásky, linky nebo pigmentové skvrny. Hladina kolagenu v pleti s přibývajícím věkem klesá, a tak je třeba stimulovat tvorbu nového kolagenu a podpořit pružnost pleti.

Na zmírnění známek stárnutí pleti skvěle poslouží korejský přírodní pleťový olej se 100 % squalenem získaným z cukrové třtiny Purito Plainet Squalane Oil 100. Tento pleťový olej udržuje pružnost pleti, vyhlazuje jemné linky a vrásky a zadržuje v pleti tolik potřebnou vlhkost. 

Na vrásky je výborné i korejské olejové sérum COSRX The Retinol 0.5 Oil. Díky síle čistého stabilizovaného retinolu pleti zachová mladistvost, zvyšuje elasticitu, zesvětluje pigmentové skvrny a zlepšuje hydrataci pleti.

 

 

  • citlivá pleť

 

Citlivá pleť se obecně nevyznačuje jako jednoznačný typ pleti, ovšem vyskytuje se velmi často v kombinaci s konkrétním typem pleti. Citlivá pleť se vyznačuje zvýšenou reakcí na okolní podněty, například vlivem nepříznivého počasí, tlakem, stresem, nevhodně zvolenou kosmetikou, apod. 

 

Kdy se olejům v péči o pleť vyvarovat?

Pleťové oleje jsou vhodné pro všechny typy pleti, ovšem u každého typu se doporučuje používat jiný druh oleje. Mastná a problematická pleť by se měla zaměřit na lehčí, tzv. suché oleje, zatímco suchá pleť dobře snese i těžší a výživnější oleje. Nikdy by to tedy nemělo být naopak. 

 

Chyby při používání pleťových olejů

Pleťové oleje jsou vhodné pro všechny typy pleti, ovšem je třeba zvolit ty správné a pro náš typ pleti. Aplikace pleťového oleje se velmi liší například od pleťového krému nebo séra. Olej nemá vyloženě hydratační vlastnost, protože neobsahuje vodu, ale vláhu dokáže v pleti udržet.

Při používání korejských pleťových olejů se můžete velmi často dopouštět následujících chyb:

 

 

  • výběr nevhodných olejů pro daný typ pleti

 

Při výběru pleťového oleje pro náš typ pleti je třeba si uvědomit, jaký typ pleti máte a tomu pak přizpůsobit i druh pleťového oleje. Pro velmi suchou pleť lze zvolit mastnější oleje, pro mastnou a problematickou pleť naopak oleje jemnější, které pomáhají regulovat tvorbu kožního mazu. 

 

 

  • příliš časté používání pleťových olejů

 

I zde platí pravidlo - pro každý typ pleti jiné použití oleje. U suché pleti je možné oleje zařadit při ranní i večerní rutině, u mastnější pleti bohatě postačí olej použít jednou denně, ideálně večer. V noci pleť redukuje menší množství mazu, proto je vhodnější pleťový olej použít právě večer.

 

 

  • zbytečně velké množství oleje

 

Pleťové oleje jsou velmi koncentrované, proto s nimi není třeba plýtvat a postačí použít jen pár kapek pro maximální efekt. Při zbytečně velkém množství oleje pleť stejně většinu nevstřebá a zbytečně se pak ucpávají póry a případně vznikají černé tečky. Pleť navíc bude budit mastným dojmem.

 

 

  • olej se nanáší na suchou pleť

 

Olej se doporučuje nanášet na navlhčenou pleť, ideálně hydrolátem, ze kterého pleť také vytěží cenné látky.

 

 

  • olej používáme s ostatními přípravky ve špatném sledu

 

Pleťový olej se používá na důkladně vyčištěnou pleť, pokud nejde vyloženě o odličovací olej, který se používá v prvním kroku čištění pleti. V péči o pleť vždy začínáme s nejtekutějšími a nejřidšími přípravky a končíme těmi nejhutnějšími. Oleje tedy nepoužíváme před vodovými toniky a pleťovými séry, ale až jako předposlední nebo poslední krok, podle textury pleťového krému.

 

Hydratační krémy na oči s obsahem oleje

Oční okolí je citlivé a proto vyžaduje speciální péči. Korejské krémy na oči jsou obvykle obohaceny o oleje, jako například korejský oční krém Dear Klairs Fundamental Nourishing Eye Butter s olejem ze slunečnicových semínek. Krém se rychle a snadno vstřebává a proniká i do hlubších vrstev pleti. 

Rakytníkový olej s vitamíny obsahuje rozjasňující korejský oční krém Mary&May Tranexamic Acid+Glutathione Eye cream.

Oleje na rty, tělo i vlasy

Použití olejů se neomezuje pouze na vlasy, ale prokáží vám skvělou službu i na jiné partie. Například korejský vlasový olej L´ador Wonder hair Oil hloubkově hydratuje vlasy, odstraňuje suchost, lámavost a roztřepené konečky. Olej okamžitě vlasům navrací lesk, jemnost a hedvábnost. Ve složení najdete cenné oleje, jako avokádový, arganový, makadamiový, slunečnicový nebo squalen.

Na vlasy je určen také výživný arganový olej L´ador Premium Morocco Argan Oil, který suchým a poškozeným vlasům navrací lesk a jemnost. Kromě arganového oleje je možné ocenit jojobový olej či olivový olej.

Oleje jsou také velmi oblíbené mezi maminkami v péči o jemnou pokožku dětí. Na ošetření citlivé dětské pokožky je výborný korejský tělový olej Pyunkang Yul ATO Nourishing Baby Oil. Složení je plné 100 % přírodních olejů, dokonale pečuje o jemnou pokožku miminek, aniž by zanechával mastný pocit. 

Avokádový olej, olivový olej a squalan najdete ve výživném korejském balzámu na rty Skinfood Avocado Olive Lip Balm. Je to ideální pomocník na suché a popraskané rty.