Top 5 korejských sér na pleť

Korejská pleťová séra jsou nejkoncentrovanější péčí v péči o pleť a z toho důvodu jsou velmi vyhledávaná. Množství obsažených aktivních složek totiž mnohonásobně převyšuje ty v pleťových krémech. Benefitů používání pleťových sér je celý seznam. Účinky pleťových sér lze zpozorovat téměř okamžitě s prvním použitím, a proto je pravděpodobné, že si některé pleťové sérum velice rychle oblíbíte. Výběr vám usnadní výběr 5 nejlepších korejských sér pro daný typ pleti, proto se nechte inspirovat a najděte si to své.

Proč používat pleťová séra?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá. Pokud chcete mít zdravou a zářivou pleť po vzoru Korejek, zařaďte do své rutiny pleťová séra. Pleťové sérum je nadstandard v péči o pleť. Pokud je vám kolem dvaceti, pravděpodobně se bez pleťového séra zcela obejdete. V pozdějším věku si ale začnete uvědomovat, že vám jeden krém ke krásné pleti stačit nebude. Zejména po třicítce se začnou objevovat první vrásky, pleť je třeba více hydratovat a v tuto dobu je nejvhodnější zařadit do pečující rutiny i pleťová séra. 

V případě pleťových sér může jít v péči o pleť o dražší záležitost, nicméně tato investice se vyplatí. Pleťová séra nedokáží nahradit denní ani noční krém, ale slouží jako výborná doplňková péče k nim. 

Benefity korejských pleťových sér

Séra na pleť jsou obvykle koncentrované koktejly v péči o pleť a mezi hlavní benefity lze zařadit:

  • vysoký obsah koncentrovaných aktivních látek,
  • díky tekutější konzistenci dokáže proniknout hlouběji do pleti a tím je účinnější než celá řada hutných pleťových krémů,
  • pleťová séra pleť hydratují, vyživují a eliminují celou řadu pleťových problémů, ať už jde o akné, výskyt vrásek, pigmentových skvrn nebo rozšířené póry,
  • účinky lze zpozorovat prakticky okamžitě po prvním použití,
  • výrazně zlepšují strukturu a stav pleti,
  • pleťová séra připravují pleť na aplikaci hydratačního pleťového krému a tím zvyšují jeho účinnost,
  • pleťová séra šetří vaši peněženku, protože se aplikují po kapkách a balení tak déle vydrží.

Nejúčinnější složky v korejských pleťových sérech

  • kyselina hyaluronová – účinná a oblíbená složka v hydratačních sérech, která na sebe váže několikanásobné množství vody a pomáhá udržet vláhu v pleti na dlouhou dobu,
  • hlemýždí sliz – na první pohled odpudivá ingredience, nicméně velmi účinná pro své regenerační, hojivé a zklidňující účinky,
  • včelí jed – jde o efektivní zbraň proti stárnutí pleti,
  • kolagen – tento protein účinně bojuje proti stárnutí pleti, udržuje ji pevnou a pružnou,
  • retinol – retinol je forma vitamínu A a je to vhodná složka pro aknózní pleť, ale i pro pleť s výskytem vrásek,
  • vitamín C – jde o silný antioxidant, který zesvětluje pigmentové skvrny, rozjasňuje a stimuluje syntézu kolagenu v pleti, čímž ji udržuje mladistvou,
  • tea tree – má výrazné antibakteriální účinky, proto je velmi oblíbený k léčbě akné a pupínků,
  • zelený čaj – zelený čaj má podobné léčivé a zklidňující účinky jako tea tree olej, navíc pleť chrání před volnými radikály a poškozením způsobeným slunečním zářením,
  • rýže – rýže má výborné výživné a hydratační vlastnosti, působí jako exfoliant a díky tomu pomáhá odstraňovat odumřelé buňky z pleti,
  • propolis – vyznačuje se významnými antibakteriálními, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, účinně pleť hojí a regeneruje a udržuje pleť měkčí a pružnější,
  • pupečník asijský – udržuje hydrataci v pleti, má významné zklidňující účinky a má hojivý a antibakteriální účinek.

Jak správně používat pleťová séra

Korejská pleťová séra se doporučuje používat pravidelně 2x denně ráno a večer na perfektně odlíčenou a vyčištěnou pleť. Ideální je pleť vyčistit metodou tzv. dvoufázového odličování. Jedině tak si můžete být jisti, že si pleť z pleťového séra vezme maximum. 

Po aplikaci pleťového séra je dobré pár minut vyčkat, než se do pleti zcela vstřebá a teprve až poté nanášíte oblíbený pleťový krém. Naopak by to nefungovalo, protože tekuté pleťové sérum by se přes hutnou texturu krému nedostalo.

Při používání pleťových sér je vždy nutno dodržovat pravidelnost, jinak nelze očekávat žádné výsledky. Pokud je budeme používat poctivě 2x denně, můžeme čekat i po několika dnech zázraky. Je to podobně jako s doplňky stravy. Když si zobneme tabletu jednou do týdne, tělo to ani nezaznamená. A s pletí je to stejné. 

Kolik pleťového séra je vhodné použít?

Většina lahviček s korejskými séry má tento problém vyřešený za vás. Séra se obvykle aplikují pomocí kapátkového aplikátoru, proto máte dávkování zcela pod kontrolou. Na jedno až dvě zmáčknutí pipetky by vám měla dávka séra vystačit akorát tak na celý obličej a krk, případně i na dekolt. 

Kombinování pleťových sér

Při používání pleťových sér se nemusíte omezovat pouze na jednu lahvičku. Pleťová séra lze jednoduše vrstvit a tato metoda je mezi Korejkami navíc velice oblíbená a účinná. Můžete tak vyřešit hned několik problémů zároveň a to se vyplatí. Obvykle začínáte s pleťovými séry na vodní bázi, která jsou nejtekutější a pokračujete těmi hutnějšími, gelovými nebo krémovými a na závěr použijete nejhutnější olejová séra. Naopak to nemá smysl a vodová séra by se před olejovou vrstvu nedostala. 

Pleťová séra se často s oblibou kombinují s korejskými ampulemi, což jsou ještě koncentrovanější produkty než v případě sér. Používají se nárazově a krátkodobě v období stresu nebo mezi ročními obdobími, kdy je pleť nejnáchylnější k podráždění. Jde tak o nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak vyřešit určitý problém s pletí a díky tomu si můžete sestavit dokonalou péči na míru.

Jak co nejlépe zapracovat pleťová séra do pleti

Pleťové sérum nejúčinněji zapracujete jemnými pohyby konečky prstů, umocnit jejich účinky lze ale několika kosmetickými pomůckami, například kamenem gua sha nebo rollery. 

Kámen gua sha Goodal Ceramic GuaSha massager napomůže lepšímu zapracování pleťového séra do pleti a díky masáži je stimulován krevní oběh, takže pleť vypadá působí zdravěji a mladistvěji. 

Další kosmetickou pomůckou, jak umocnit účinky pleťových sér, je masážní váleček SPOKOY Jade Rollers

Jak správně skladovat pleťová séra

Při skladování kosmetiky obecně a obzvláště u koncentrovaných pleťových sér existuje určitý řád při jejich skladování. Zejména u pleťových sér s vitamínem C se nevyplatí jimi šetřit a odkládat je nespotřebované na příští rok. Mohou totiž velmi snadno zoxidovat a zkazit se a na pleti pak udělají více škody než užitku. Sérum pak v neposlední řadě ztrácí na účinku. Poznáte to obvykle tak, že z čiré barvy séra se stane nažloutlá až hnědá tekutina.

Pleťovým sérum vadí horko a přímé sluneční záření, proto je vhodné je skladovat v chladu a temnu. A stejně jako potraviny, má i veškerá kosmetika svoji trvanlivost. Od otevření běží pomyslná lhůta, stejně jako byste sérum používali. A to i v případě, že sérum vyzkoušíte párkrát a odložíte na další měsíc či rok. Trvanlivost séra se totiž po otevření může zkrátit až o polovinu.

Trvanlivost jednotlivých produktů je různá, proto se vždy řiďte doporučením na konkrétní lahvičce.

Nevýhody pleťových sér

Pokud máte s korejskými pleťovými séry nějaké zkušenosti, pravděpodobně nenarazíte na žádné nevýhody nebo mínusy jejich používání. Žádné totiž nejsou. Určitá úskalí mohou nastat v případě nevhodného skladování nebo reakce pleti na některé složky v pleťovém séru, které mohou dráždit a nejsou pro náš typ pleti nejvhodnější.

Nejlepší korejská pleťová séra

Korejská kosmetika nabízí celou škálu pleťových sér, ovšem při jejich výběru je vhodné si uvědomit, jaký problém s pletí chcete eliminovat a jaký máte typ pleti.

Pokud jste si odpověděli na tyto dvě otázky, máte napůl vyhráno. Nyní se můžete inspirovat těmi nejlepšími korejskými pleťovými séry:

Pleťová séra na suchou pleť

Suchá pleť produkuje malé množství kožního mazu, postrádá lipidy pro udržení vlhkosti v pleti a je také výrazně narušena ochranná vrstva proti vnějším vlivům. Suchá pleť je také náchylnější k tvorbě vrásek a celkově je citlivější. Je tak třeba se zaměřit na zklidnění a zvláčnění dostatečnou hydratací.

Hydratační pleťová séra lze považovat za elixír hydratačních látek, které v pleti udržují vláhu po dlouhou dobu. Přináší tak okamžitou úlevu suché napjaté pleti.

Velmi suchá pleť ocení hluboce hydratační korejské pleťové sérum s 3 % koncentrací kyseliny hyaluronové COSRX The Hyaluronic Acid 3 serum. Sérum pleti zaručuje dokonalou hydrataci a vyživující efekt. Aminokyselinový komplex posiluje přirozenou bariéru pleti a hezky ji vyhladí. Díky ceramidům chrání před vnějším okolím a pleti dodá zdravý lesk. 

Pleťová séra na stárnoucí pleť

První linky a vrásky se začínají obvykle objevovat po 25. roku věku, kdy v pleti přirozeně začne ubývat hladina kolagenu. V tomto věku je vhodné preventivně do pečující rutiny zařadit protivráskové krémy, které zamezí vzniku nových vrásek a prohlubování těch stávajících. Pokud tedy začnete používat anti-age přípravky až kolem 40. roku věku, bývá už většinou pozdě. Hluboké vrásky už pak nelze zcela vyhladit a nepomůže ani sebelepší protivráskový krém.

Omlazující pleťová séra mají za cíl vyhladit jemné linky a vrásky, bránit ztrátě elasticity a pevnosti a pomáhají zesvětlit pigmentové skvrny vlivem postupujícímu věku nebo při vystavení slunečnímu záření. 

Anti-age účinky oceníte v prémiovém korejském pleťovém séru Tiara Gold Multi Premium Bifida serum. Sérum působí jako silný antioxidant, dodá pleti zdravý lesk a má silný bělící a protivráskový efekt. 

Sérum obsahuje cenné složky, jako je ženšen na stimulaci tvorby kolagenu, mateří kašičku, extrakt z bource morušového a peptidy na vyhlazení jemných vrásek, kurkumu pro zlepšení elasticity pleti a fermentovaný extrakt z bifida pro omlazení pleti.

Protivráskové sérum je vhodné aplikovat nejen na obličej, ale i na krk či dekolt. Právě v těchto partiích je kůže velmi tenká a projevuje se zde mnohem rychleji stárnutí. 

Pleťová séra na mastnou a problematickou pleť

Pleťová séra na akné a pupínky účinně působí na již vzniklé pupínky a zároveň pomáhají předcházet vzniku novým, regulují tvorbu kožního mazu a celkově působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Na mastnou a problematickou aknózní pleť je určené nemastné korejské pleťové sérum Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle serum light. Sérum obsahuje tři exfoliační kyseliny - AHA, BHA a PHA, které rozpouští přebytečný maz, který způsobuje ucpávání pórů a vznik pupínků. Lehké složení s tea tree olejem a dalšími zklidňujícími látkami pleť zklidňují od podráždění, zánětů a stresu. 

Rozjasňující séra

Rozjasnění přichází na řadu v případě, že máte matnou a mdlou pleť. Rozjasňující pleťové korejské sérum s vitamínem C Jumiso All Day Vitamin Pure C 5.5 Glow serum je plné vitamínů a antioxidantů, které pleti dodají zdravý jas a zároveň pomáhají redukovat tmavé skvrny na obličeji. Vitamín C a A pomáhají vyrovnat strukturu a barvu pleti a rozjasňují ji. 

Obsažený arbutin snižuje tvorbu melaninu a tím zabraňuje vzniku nežádoucí pigmentace a sjednocuje tón pleti. Mimo jiné je sérum obohaceno o kyselinu hyaluronovou, díky které je pleť hydratovaná.

Sérum je baleno do tmavé neprůhledné skleněné lahvičky, které brání obsah séra před oxidováním vlivem působení světla. 

Zklidňující séra na citlivou pleť

Citlivá pleť není specifickým typem pleti a vyznačuje se podrážděním a intenzivní reakcí na vnější podněty. Mezi hlavní příznaky citlivé pleti se vyznačuje zejména hrubost pleti, zarudnutí, napjatost, vyrážka, ale také svědění, štípání nebo pálení. Může jít o reakci na nevhodnou kosmetiku, ale také reakce na změny počasí. Citlivá pleť může postihnout majitelky všech typů pleti bez rozdílu. Obvykle není tento stav pleti trvalý, ale dá se poměrně snadno vymýtit, třeba právě použitím vhodného korejského zklidňujícího pleťového séra.

Na zklidnění podrážděné pleti může vaše pleť ocenit zklidňující korejské sérum Mixsoon Master serum s pupečníkem asijským. Sérum neobsahuje sulfáty, parabeny, minerální oleje ani umělou parfemaci, které by mohly citlivou pleť ještě více podráždit. Toto zklidňující sérum posiluje ochrannou bariéru pleti a dodá jí potřebnou výživu.